KEK BATIK BISKUT MARIE


Kek ni memang adlah kek yang pertama aku pernah buat dan menjadi..sedaaapp~~hehe..
so ni lah resepi yang aku dapat dari seseorang dan aku amalkan..hehe..selamat mencuba ye!!

Bahan-bahannya:
1 bungkus biskut marie(aku selalu beli dlm 5 ringgit punye..ala beli kat kdai runcit je..)
Satu buku buttercup
2 biji telur(dipukul sampai sebati dulu)
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan milo
1 cawan susu cair
3/4 gula

Topping:
1/2 cawan koko
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak

Cara-caranya:
  • Masukkan 1 buku buttercup dalam kuali panas.kacau sehingga betol2 cair dengan api kecil.
  • Masukkan gula.kacau sehingga sebati.
  • Bila dah betul2 sebati/cair,masukkan serbuk koko,milo,susu cair.Kacau lagi sehingga betol2 sebati.
  • Kemudian masukkan telur yang telah dipukul tadi.kacau sampai adunan tadi jadi pekat (30 saat)
  • Bila sudah pekat adunan tadi boleh lah masukkan biskut marie cap kedai runcit kite tadi.(pastikan dah patahkan due k!)
  • Kacau sehingga biskut marie tadi sebati dengan adunan coklet kita tadi..api still dlm keadaan kecil.(coz adunan kita akn cepat keras bila sejuk so sush nak kacau)
  • Bila dah rasa biskut marie tu betul2 sebati dengan adunan coklet,boleh lah di angkat dan diltakkan ke dalam loyang/trell.9x kisah bentuk/saiz.ikot kemuatan dan ketebalan yang kamu suke)
  • Bila dah masukkan dalam loyang,tekan2 adunan kek 2 supaya mampat..(barulah jadi kek)
  • kemudian tuangkan topping kite di atas kek yang telah siap tadi dan masukkan dalam peti ais dalam sejam due..
  • OK!!! SIAP!!!!(potong le ikut suke kamu k!!)

Comments

Popular Posts